HTML

2012.06.26. 12:57 zpvideo

Etióp gyermekekért hív összefogásra Koko!

Pénteken és szombaton a Zöld Pardonba látogat a figyelemfelkeltő akció!

Az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete egy futópadon gyalogolva mesélt etiópiai élményeiről, hogy így hívja fel a figyelmet az etióp családok tömegét érintő vízhiányra. Az afrikai országban az emberek napi 5-10 kilométert gyalogolnak, hogy ivóvízhez jussanak.

Etiópia (3).jpg

Nyomd meg a "Tovább" gombot a részletekért!

Koko Etiópiában

Az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Kovács Koko István a napokban tért vissza Dél-Etiópiából, ahol személyesen kapcsolódott be a helyi családok biztonságos ivóvízellátásért dolgozó magyar szervezet segélyprogramjába. Az olimpiai és világbajnok bokszoló június 25-én, Budapesten a sajtó nyilvánossága előtt számolt be élményeiről, hogy így hívja fel a figyelmet a segélyprogram jelentőségére és a program támogatására indított adománygyűjtésre.

Etiópia (4).jpg

Koko június 16-án az afrikai gyermekek világnapján csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet etióp segélyprogramjának munkatársaihoz. Addisz Abebából további 700 kilométert megtéve érkeztek meg a Dél-Etiópiában található Gayo településre, ahol a Segélyszervezet a helyi ella (kút) életre keltésén dolgozik. Koko a hamarosan átadásra kerülő Dhibayu ella mellett a 162 gyermek oktatását szolgáló helyi iskolát is meglátogatta, ahol alapvető tanszereket és tankönyveket adott át.   

Etiópia (14).jpg

Te meddig mennél el egy pohár vízért? – akció a szolidaritás jegyében

Koko a sajtótájékoztatón elmondta: Megdöbbentő volt látni, hogy amíg itthon elegendő egy mozdulattal megnyitni a csapot, és jön a tiszta víz, Etiópia vidékein nők és gyermekek naponta 5-10 kilométert gyalogolnak, hogy családjuk vízhez jusson.

Koko_futopadon_1353_adomanyvonal_Afrika_foto-KissTamas.jpg

Ezt kívánja szemléltetni a sajtótájékoztatón elindított figyelemfelhívó akció is: a Segélyszervezet a következő napokban egy futópaddal jelenik meg Budapest forgalmas pontjain, ahol bárki kifejezheti az etiópok iránt érzett szolidaritását azzal, hogy gyalogol néhány métert egy pohár vízért. Az akció első állomásaként Koko az Erzsébet téri Akvárium klubnál indította el a futópadot, és reményét fejezte ki, hogy minél többen csatlakoznak hozzá, ezzel is az adománygyűjtésre irányítva a figyelmet.

image007.jpg

Adománygyűjtés a 1353-as adományvonalon

Július 31-ig bárki könnyen támogathatja a Segélyszervezet afrikai gyermekekért végzett munkáját, ha felhívja a 1353-as adományvonalat. Az adományvonal egyszeri hívása (250-, Forint) egy etióp kisgyermek kétheti ivóvízadagját biztosítja. A meghirdetett gyűjtés célja, hogy a szervezet folytathassa azoknak a dél-etiópiai kutaknak a megtisztítását, melyek hosszú távon is megoldhatják több ezer ember - nagyrészt gyermekek - ivóvízellátását.

További részletek a tovább gomb lenyomása után...

Projekt a biztonságos ivóvízellátásért

2011-ben rendkívüli szárazság sújtotta Kelet-Afrikát, több ember életét sodorva veszélybe, mint Magyarország teljes lakossága. A több mint 12 millió embert érintő aszály újra megmutatta: víz nélkül nincs élet. A tavaly nyáron átmeneti táborokba kényszerült emberek ellátásába bekapcsolódó Ökumenikus Segélyszervezet a fenntartható ivóvíz ellátás érdekében kutak újjáépítését és megtisztítását kezdte meg a helyi protestáns segélyszervezettel együttműködésben.

Etiópia (8).jpg

Így túl az életmentésen, a szervezetek most azért dolgoznak, hogy az általuk felkarolt Gayo településen is biztosítva legyen az élet első számú feltétele, a víz. A fővárostól 600 kilométerre található községben 2500 lakos és 2500 jószág ivóvízellátásának megoldását támogatja a Segélyszervezet. Ezt a 10-12 méter mélyen földbe vájt, 50 méter hosszú és 5 méter széles kutak, az úgynevezett ellák megtisztításával éri el. A Segélyszervezet által most felújított Dhibayu ella a helyi közösség szerint a legjobb vizű, és ezt annyira tiszteletben tartják, hogy még romos állapotában is csak mezítláb mentek bele. A gayoi kútból napi 20.000 liter vizet lehet kinyerni, így fejenként 4 liter jut minden embernek és az állatoknak.

 Etiópia (12).jpg

A Segélyszervezet célja, hogy

  •  - a helyi családok a klímaváltozás miatt a kiszámíthatatlan időközönként beköszöntő aszályos időszakokban is  folyamatosan tiszta ivóvízhez jussanak.
  •  - a helyi családok élete ne csupán a mindennapi ivóvíz megszerzéséről szóljon, hanem legyen idő arra, hogy a felnőttek dolgozhassanak és a gyermekek tanulhassanak.
  •  - a vízellátás megoldásával javuljanak a háztáji termelés és a haszonállatok tartásának körülményei.

 Etiópia (11).jpg

Etiópia Gayo és környéke (12).jpg

Kúttisztítás és bozótirtás - a munkahelyteremtés is a segítségnyújtás része

Etiópia (9).jpg

A kutak helyreállításán 250 ember dolgozik. A hagyományos munkamegosztás szerint a kút egy kisebb területén dolgozó csoportban 20 ember van, általában 12 nő és 8 férfi. A munka általában reggel 7-től délig tart a hatalmas forróság miatt. A kézzel végzett munkával 250 háztartás jut fontos bevételhez, s tisztában lesznek a munkafolyamatokkal is, ami a későbbiekben a kút fenntartásához és a karbantartáshoz lesz nélkülözhetetlen. Az emberek és jószágaik ivóvízhez juttatása mellett az állattartás körülményeinek javítása is fontos feladat Etiópiában. Az Ökumenikus Segélyszervezet ezért egy olyan segélyprogramot is indított, amely nemcsak munkát ad a helyieknek, de nagy területet tisztít meg a tüskés bozótostól. Az így létrejött szabad területen friss fű sarjad, ami táplálékul szolgál a jószágoknak. A projekt keretein belül 250 ember „Cash for work” („készpénzt munkáért”) konstrukció keretén belül bozótvágó késsel és fejszével tisztítja meg a legeltetésre szánt területet, amely a bozót eltűnésével az esős évszak után állattartásra alkalmas legelővé válik.

Fotók: Kállai Márton/Ökumenikus Segélyszervezet

komment


süti beállítások módosítása