HTML

2012.09.25. 12:56 zpvideo

A ZP arcai sorozat 04. - Sarlós Péter: Papasz

papasz.jpg

Manapság érdemes éhesen érkezni a Zöld Pardon Szeparéba, hiszen jobbnál jobb ételek egész tárháza várja a vendégeket. Sőt, igazi ínyencségek is vannak az étlapon, mint például a különleges spanyol sonkák. Ez a minőségbeli javulás Sarlós Péter Papas-nak köszönhető, aki valódi „gourmet”. Idén ő felel a kiváló alapanyagokért és így a vendégek éhségének maradéktalan kielégítéséért is. Alább a vele készült interjút olvashatjátok.

Klikk a tovább gombra a rengeteg érdekes videóért és az interjúért!

Hogy jött az ötlet, hogy ezek a termékek legyenek kaphatók a Zöld Pardon Szeparéban?

A Picanter – ami a Zöld Pardon leányvállalata – hozta be ide ezt a termékcsaládot Spanyolországból, 2008-ban. Azokon a fesztiválokon,ahol megfordulunk azt láttuk, hogy elég nagy igény van az ilyen típusú gasztronómiára, ezért behoztuk ide a Szeparéba is. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert nagyon sokan szeretik.

Beszéljünk egy kicsit a spanyolországi kalandodról. Hogy-hogy épp onnan származó sajtokat és sonkákat árusít a Picanter?

Tizenhét évig dolgoztam az élelmiszeriparban, azon belül is az élelmiszertartósítás területén. Így amikor egy utazásom során megismerkedtem a spanyol sonkával, amelyet a legősibb módszerrel tartósítanak (sózással, szárítással), egyből beleszerettem és elkezdtem vele foglalkozni. Ugyanígy a sajtokkal is. Több mint kétezer éves hagyomány, ahogy ők a sonkáikkal, illetve sajtjaikkal foglalkoznak és semmiféle minőségbeli romlás nem tapasztalható náluk. Négy éve foglalkozom ezzel, nekem sem volt ilyen jellegű problémám. Nagyon szeretem az ottani embereket is.



A feleséged az egyik tulajdonosa a Zöld Pardonnak. Milyen vele együtt dolgozni?

Hát, senkinek nem kívánom, hogy együtt dolgozzon a feleségével… (nevet) Egyébként kiegészítjük egymást: ő inkább a dizájnban és a megjelenítésben jártas, engem pedig a gyakorlatiasság és a termékek ismerete jellemez.

És van már tapasztalatotok az egymás melletti munkában, vagy ez mindkettőtöknek új?

2008 óta dolgozunk együtt, úgyhogy nem új ez a dolog.

A Szeparénak nem csak a helyszíne változott, de a konyhája is: jobb minőségű ételek kaphatók itt, mint a korábbi helyen. Mit szólnak ehhez a látogatók?

Nagyon jól fogadták ezt a fajta gasztronómiát, bár vannak matuzsálemnek tűnő ételek, amiket nem lehet levenni az étlapról. A különleges sajt-, illetve sonkatálak viszont különösen tetszenek a vendégeknek.

Előfordult, hogy személyesen hozzád mentek oda átadni a dicséreteket?

Igen, nagyon sokszor. Jól is esik az ilyen gesztus.

sziget2011-logo.jpg

Azon túl, hogy kiváló minőségű alapanyag áll a Szeparé konyhájának rendelkezésére, szükség van még egy emberre, aki megálmodja a tányérra kerülő készételeket. Ezt a személyt pedig Segal Viktornak hívják, akit te kértél fel erre a feladatra. Régi ismeretség eredménye ez a mostani közös projekt?

Körülbelül két éve ismerem Viktort, nagyon szeretem a szakácskönyveit. Amikor elkezdtem ezeket olvasni, akkor elterveztem, hogy megismerkedem vele. Aztán odáig jutott az ismeretségünk – ami mára már barátság – , hogy fel mertem tenni neki a kérdést, hogy elvállalná-e ezt a munkát. Azért volt kérdéses, hogy vállalja-e, hiszen ő alapvetően nem ilyen jellegű szórakozóhelyhez van szokva. Csúcséttermekben szokott dolgozni, vagy oktatja az ottani alkalmazottakat.

Kellett őt győzködni, hogy vállalja?

Egyáltalán nem. Ez neki is egy új kihívás, amivel szívesen nézett szembe. Ráadásul remek munkát végzett!

Őt csak erre a szezonra szerződtettétek?

Igen, de reméljük, hogy lesz ennek folytatása.

Úgy tudom, zenélsz is. Mennyire veszed komolyan? Ez amolyan hobbi?

Igen, ez már maximálisan hobbi, néha-néha zenélgetek csak, egy dzsesszegyüttesben.

Milyen hangszeren játszol?

Dobolok.

Hol szoktatok fellépni?

Ha van lehetőségünk, akkor a Szeparéban, de már egyre ritkábban.

Vannak tervbe véve egyéb projektek?

További fesztiválokon szeretnénk kipróbálni magunkat. Ezek egytől egyig izgalmas és nagy kihívást jelentő megjelenések! Nem rég voltunk az Édes Napokon, a Budavári Borfesztiválon és a Mobilitási héten is. Mindenesetre jelenleg a Szeparé a legbiztosabb pont, ahol meg lehet találni az ételeinket.

Végezetül: jövőre is találkozhatnak a Picanter termékeivel a Szeparé vendégei?

Egész biztos, igen.

Így repesztette meg Papasz a 40 kilós Parmigiano Reggiano sajtót

komment


süti beállítások módosítása