HTML

2010.04.19. 14:42 zpvideo

Critical Mass - 2010.04. 24.

Criticalmass


 

A biciklis Budapestet ünnepli a Critical Mass.

A hat éves Critical Mass 11. nagy biciklis felvonulására készül. A 2004-ben még kis számú, de annál elszántabb városi kerékpáros által indított mozgalom egyre gyorsuló ütemben változtatja meg Budapest közlekedését. Európában egyedülálló hogy minimális költségvetési ráfordítás mellett is robbanásszerűen nő a kerékpárral közlekedők száma.
 
Naponta több száz újabb fővárosi dönt a biciklis közlekedés kipróbálása mellett. Aki pedig egyszer kipróbálja, már nehezen teszi le. Az eddig is évente duplázódó számú kerékpáros idén tavasszal elérte a forgalomban már mindenki számára látható tömeget, és nyárra - bár ez régen elképzelhetetlen volt - Budapest is biciklis várossá fog válni.
A kerékpáros közösség több éves munkájának gyümölcse beérett. Egyedi budapesti jelenség, hogy rengeteg a civil mozgalomban tevőlegesen is dolgozó aktivista. A város minden harmadik biciklijén ott virít a közös ügyet hirdető bicikliemelős matrica. A több tízezres rendezvényeket több száz önkéntes segíti, övék az egyik legnagyobb - lassan 12 ezres - magyar facebook közösség, honlapjukról pedig heti rendszerességgel nőnek ki az újabb akciók. Érdekképviseleti szervezetet alapítottak, tízezreket vonnak be kampányaikba, az újaknak maguk tanítják a szabályos és biztonságos városi közlekedést, kerékpárszerelő és adománybicikliket építő klubot működtetnek, túracsapatot szerveznek. Legújabb tervük Budapest első automata kerékpáros forgalomszámlálójának közadakozásból történő felállítása. Így a lassan már egy éve végzett közösségi forgalomszámlálást végre hiteles, online elérhető statisztikává pontosíthatják.
Most tavasszal azonban elsősorban azt ünneplik, hogy a körülmények hiányában, vagy azok ellenére is budapestiek tízezrei döntötték le a kerékpáros közlekedés előtti legnagyobb falat, az előítéleteket. A város tele van öreg és fiatal, kosztümös és munkásnadrágos kerékpárosokkal. Mára mindenki saját szemével láthatja, lehet biciklizni, ez életképes közlekedési alternatíva. Ez a felismerés és a már tekerők mintájának követése az eddiginél is nagyobb tömegeket ültet majd nyeregbe.

 

komment


süti beállítások módosítása