HTML

2011.09.19. 14:24 zpvideo

40 000 ember a ZP tüntetésen

Rendőrségi becslések szerint 40-45 ezren vettek részt a Zöld Pardon megmentésért tartott zenés tüntetésen 2011. szeptember 18-án, vasárnap este a budapesti Műegyetem Rakparton. A demonstráció délután 5 órakor a Pál Utcai Fiúk koncertjével kezdődött mintegy 10 ezer ember előtt, este 7 órára pedig gyakorlatilag a Petőfi hídig megtelt a rakpart. A zenekarok egymást 10-15 perces blokkokban követve fejezték ki elkötelezettségüket a Zöld Pardon ügye mellett és ki-ki vérmérséklete szerint kérte, illetve szólította fel a XI. kerületi önkormányzat illetékeseit, hogy változtassák meg álláspontjukat és járuljanak hozzá a ZP közterület használati engedélyének meghosszabbításához.
 
„A Zöld Pardon ügye egy igazi közügy, méghozzá olyan, amelyben szeretnénk, ha a végre a szavazópolgárok tényleges véleményét is figyelembe vennék, nem csak a politikusok önös érdekeit” – fogalmazta meg a színpadon Novák Péter műsorvezető az est egyik fő üzenetét. Novák kiemelte: furcsa és megdöbbentő, hogy a XI. kerületi önkormányzat több hónapon át dokumentálatlan és nem létező lakossági panaszokra hivatkozva kíván bezáratni egy olyan progresszív rendezvényhelyszínt, amelyért névvel és címmel hitelesítve eddig több mint 90 ezren emelték fel szavukat.
 
Kiss Tibor, a Quimby énekese kerületi lakosként is felszólalva kiemelte: „nagyon szomorú tendenciának vagyunk szemtanúi, mert amikor a hatalom elkezdi a kulturális profilú szórakozóhelyeket bezáratni, az mindig a társadalmi hanyatlás kezdetét jelenti”.
 
A rendezvény a tervezett időben, 21.45-kor Bérczesi Róbert (Hiperkarma) Zöld Pardon című kultikus számának előadásával, a legnagyobb rendben ért véget. A majdnem öt órás műsorban fellépett a Quimby, a Magna Cum Laude, a Csík Zenekar, a Kiscsillag, a Vad Fruttik, a Subscribe, a Bikini, a 30Y és a Pál Utcai Fiúk zenekarok, valamint Somló Tamás és Madarász Gábor, az Irie Maffia Sound System és a Ganxsta Zolee és a Kartel – utóbbiban az ismert rádiós műsorvezető, Bochkor Gábor basszusgitározott. Deák Bill Gyula, Tátrai Tibor, Péterfy Bori, a Tankcsapda és Gerendai Károly videó üzenetet küldött, élőben pedig Pindroch Csaba és Nagy Feró szólt a közönséghez.
 
Kővári Zsuzsa, a Zöld Pardon ügyvezetője a demonstráció végén kiemelte, hogy őt is meglepte a hatalmas tömeg – előzetes visszajelzések alapján „csak” mintegy 20 ezer emberre számítottak – de ennél is többet jelentett számára a békés, nyugodt tüntetőkből a Zöld Pardon felé áradó szeretet és bíztatás.
 
„Eddig hozzávetőlegesen 90.000 hivatalos, a Zöld Pardont támogató aláírásunk gyűlt össze, ebből nagyjából 10.000 aláírás XI. kerületi lakosoktól származik. Az önkormányzat fiktív panaszai ellenében, azt hiszem, ez egyértelműen bizonyítja kérésünk jogosságát, de biztos, ami biztos, a szeptember 22-i döntéshozatal időpontjáig dr. Hoffmann Tamás polgármester és dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő mellett a XI. kerületi képviselőtestület tagjaihoz is eljuttatjuk az aláírásokat, hiszen ők döntenek a sorsunkról.”

2 komment · 1 trackback

Címkék: zöld tüntetés demonstráció pardon