HTML

2011.08.18. 13:25 zpvideo

Zöld Pardon - A polgármester dönt a képviselők helyett?

 
Az újbudai polgármester az állítólagos lakossági panaszok magas száma miatt nem akarja engedélyezni a Zöld Pardon további működését a jelenlegi helyszínen. A ZP üzemeltetői továbbra is úgy látják, hogy nincs bizonyíték a panaszok létezésére. 
 
A Zöld Pardon 2011. október 31-én lejáró szerződésének meghosszabbítását kérte Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatától. A kérelemről a XI. kerületi önkormányzat közigazgatási hatósági eljárás során határozhat. A folyamatban lévő ügyben a XI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete későbbi ülésén hoz döntést. Dr. Hoffmann Tamás polgármester úr mégis a testület megkérdezése nélkül nyilatkozott a kérelemről elutasító módon. A Zöld Pardon és több százezres támogatói köre így továbbra is bízik a XI. kerületi képviselők józan ítélőképességében.
 
A Zöld Pardon annak ismeretében adta be kérelmét, hogy a hely ellen 2008 óta nem érkezett az önkormányzat által rögzített lakossági panasz. Ezt erősítette meg a Zöld Pardon képviselőjének 2011. július 11-i iratbetekintésen szerzett tapasztalata, valamint az a tény, hogy a hatóság semmilyen formában nem adott tájékoztatást XI. kerületi lakossági panasz alapján induló vizsgálat lefolytatásáról.
 
Az önkormányzat jelenlegi válaszában továbbra is több száz lakossági panaszt említ, amelyek állításuk szerint „azonban nem teszik szükségessé külön vizsgálat lefolytatását.” A Zöld Pardon a maga részéről mindent megtett ezek tartalmának megismerése érdekében, de a hivatalos utak egyike sem szolgált bizonyítékkal a létezésükre; a XI. kerületből egyetlen dokumentált bejelentést sem találtak a hivatalban a ZP üzemeltetői. Így továbbra is szeretnék megtudni a panaszok pontos számát és részletes tartalmát, hogy a környéken lakók érdekében kezelni tudják a bennük foglalt kifogásokat.
 
Az önkormányzat állítása szerint a problémát főként a zaj és a szétdobált szemét okozza. A Zöld Pardon környékén több népszerű szórakozóhely is található. Az általuk kibocsátott zajért és a vendégeik szemeteléséért a Zöld Pardon nyilvánvalóan nem lehet felelős. Az önkormányzattal kötött bérleti szerződés pontosan szabályozza, hogy a környék tisztaságáról és biztonságáról a Zöld Pardon köteles gondoskodni, aminek a hely maradéktalanul eleget tesz. A biztonságot és a rendet fenntartó több millió forint értékű szolgáltatások megrendelése mellett az önkormányzat által kijelölt zajszakértő, a hatóság saját mérései, valamint a Zöld Pardon zajszint mérései is folyamatosan azt bizonyítják, hogy a kibocsátott zaj nincs a határérték fölött.
 
E tények ismeretében a Zöld Pardon szeretné felhívni az önkormányzat figyelmét arra, hogy amíg a hatóság több száz arctalan és névtelen panaszt hoz fel a hely további működése ellen, addig csaknem 6000 XI. kerületi lakos állt ki névvel, címmel és aláírással a Zöld Pardon bezárása ellen.
 
A XI. kerületi önkormányzat közleményében elismerte és méltányolta a Zöld Pardon biztonságos szórakozás iránti elkötelezettségét, valamint magas szintű kulturális tevékenységét. Ennek ellenére az önkormányzat nem ajánlott fel másik helyszínt a számára. Ugyanakkor a Zöld Pardonnak nincs tudomása olyan alternatív helyszínről a XI. kerületben, ami hasonló tömegközlekedési adottságokkal rendelkezik, jó a közbiztonság és olyan távolságra van a lakóépületektől, hogy ne legyen zavaró a zaj. Mindezen adottságokra azért van szükség, mert a Zöld Pardon közönségének életkora is meghatározza a helyszínt. A szülők nem szívesen engedik el gyerekeiket egy rossz hírű, kietlen, nehezen megközelíthető helyre. A jelenlegi környéken egyetemi épületek és irodaházak állnak, emellett a közbiztonság és a közlekedési lehetőségek is ideálisak.
 
Mindezek mellett a hely 13 éves működése alatt kialakított infrastruktúra költöztetése olyan mértékű beruházás, ami megkérdőjelezi a vállalkozás további sorsát, így veszélybe sodorva több száz munkahelyet.

 

5 komment


süti beállítások módosítása