HTML

2011.09.20. 19:16 zpvideo

Nyílt levél dr. Rétvári Bence úrnak, Gellérthegy, Szentimreváros és Lágymányos országgyűlési képviselőjének (Fidesz-KDNP)

 

(A térkép nagy méretben elérhető ITT)

 

Tisztelt Képviselő Úr!

Örülünk, hogy Tabi Norbertnek írott és a Facebookon közzétett képviselői válaszlevelében nyíltan is kifejezte szimpátiáját a Zöld Pardon mellett Az abban foglalt javaslattal azonban, miszerint a ZP-t a Lágymányosi híd közelébe szeretnék költöztetni annak érdekében, hogy kevésbé zavarja a környéken lakókat, sajnos nem tudunk egyetérteni. Úgy gondoljuk, hogy a Zöld Pardon jelenleg a közlekedés és a zaj szempontjából is ideális helyen van és esetleges elköltöztetése a Lágymányosi hídhoz (Rákóczi hídhoz) több problémát okozna, mint amennyit megoldana.


A Zöld Pardon bejárata jelenleg 30 méterre helyezkedik el az éjszaka is közlekedő 4-es 6-os villamos megállójától. Éppen ez az egyik oka annak, hogy a szülők jó szívvel engedik el gyerekeiket hozzánk. Ugyanakkor az önkormányzat egyes illetékesei által számunkra informálisan javasolt, a Lágymányosi híd budai hídfőjének északi oldalán fekvő terület nagyjából 1 kilométerre van ettől a megállótól.
 
A mai napon bejártuk a 4-es 6-os villamos megállójától odáig vezető utat és megállapítottuk, hogy egyáltalán nem biztonságos: a fiatalok az egyetemi épületek üvegablakai, valamint parkoló autók mellett haladnának el, esetleg egy vékony járdán át vezető utat választhatnának, ahol nagyobb társaságok szinte biztosan a négysávos autóútra lépve közlekednének. A hosszabb út nagyobb szemeteléssel is járna. A ZP környékének rendben tartására jelenleg sok figyelmet fordítunk és 13 év tapasztalata alapján kijelenthetjük, hogy a vendégeink utáni takarítás ilyen nagy távolságon megoldhatatlan lenne. Ami azt jelenti, hogy mindez innentől az önkormányzatra hárulna.

A zaj kérdésével kapcsolatban tisztáznunk kell egy nagyon fontos kérdést. Az önkormányzat utóbbi nyilatkozatai szerint nem a zaj okozza a problémát (ezt támasztják alá a hivatalos zajszintmérési jegyzőkönyvek is). Ha a zajt most újra problémának látják, annyit mindenképp megjegyeznénk, hogy a Zöld Pardonhoz eső legközelebbi lakóház nagyjából ugyanolyan távolságra van a Zöld Pardon jelenlegi helyétől, mint a javasolni vélt új területhez legközelebb eső házak, a Bogdánffy utcai lakótelep épületei. Tehát a Zöld Pardon csak a közönségétől kerülne messzebb, a lakóházaktól semmiképp. Nincsenek arról illúzióink, hogy a hosszú úton hazafelé tartó fiatalok beszélgetése, jókedvű éneklése egyesek számára elviselhetetlen módon növelné meg a városrész éjszakai alapzaját.

Egyszóval ha a XI. kerületi önkormányzat most is zavaró tényezőként tekint a Zöld Pardonba érkező fiatalokra, akkor a fenti helyszínen ez még hangsúlyosabban jelentkezne. A Zöld Pardon elköltöztetése nem megoldaná, hanem megsokszorozná a problémát.
 
Ráadásul az sem teljesen világos számunkra, hogy vajon kinek vagy kiknek áll érdekében, éppen ezt a területet javasolni. (Ezen a ponton még egyszer szeretnénk hangsúlyozni, hogy informális javaslatról van szó, ugyanis Zöld Pardon vezetőségét a XI. kerületi önkormányzat eddig még egyszer sem kereste meg hivatalos helyszín-javaslattal.) Tudomásunk szerint a szóban forgó terület nem a XI. kerületi önkormányzat, hanem egy befektetői csoport tulajdonában van.
 
Tisztelt Képviselő Úr! A XI. kerületi képviselő-testület szeptember 22-i ülése előtt még egyszer szeretnénk egyértelművé tenni: a Zöld Pardon elköltöztetése nem megoldás! Az informálisan javasolt új helyszín tömegközlekedéssel jelenleg szinte megközelíthetetlen és a térképen csekélynek látszó távolság a valóságban éppen elég nagy ahhoz, hogy a budapesti belváros kulturális szövetéből kiszakítsa a Zöld Pardont. Szeretnénk, ha az ügyben szavazó önkormányzati képviselők is valós képet kapnának a helyzetről és tisztában lennének vele: ha a jelenlegi helyen nem engedélyezik a további működést és költöztetésre szavaznak, azzal valójában a Zöld Pardon végleges bezárása mellett teszik le a voksukat.
 
Budapest, 2011. szeptember 20.

Üdvözlettel,
A Zöld Pardon vezetősége

 

14 komment · 2 trackback

Címkék: zöld tüntetés demonstráció pardon


süti beállítások módosítása