HTML

2012.09.01. 07:00 zpvideo

Festők estek egymásnak a Zöld Pardonban: TUS! @ Szeparé

kepek02.jpg

Csütörtök este, nem sokkal hét óra után, feltűnően különböző stílusú emberek kezdtek gyülekezni a Zöld Pardon Szeparéban. Sokféleségük ellenére két dologban azonban biztosan egyeztek: mindannyian érdeklődtek a művészet iránt és mindegyiküknél volt egy zöld ecset. A különleges vendégsereg a Tus közönsége volt – melyhez hasonló eseménnyel Magyarországon még nem találkozhattunk –, sokszínűségük pedig a fellépő művészeknek volt köszönhető, ugyanis mind más-más irányzatot, felfogást képviselnek. Ettől egy kifejezetten színes légkör jellemezte a Szeparét aznap este. Alább a két órán át zajló ecset-harc részletei.

Klikkelj a tovább gombra, hogy szavazhass. A művészek neveit a képek alatt találhatod!

A verseny pár perccel nyolc óra után vette kezdetét, rövid felkonferálás után, melyben bemutatták a résztvevőket (Vinkó Leó – festő, egyéni stílussal; Vadócz Balázs – grafikus, tetováló; Riez József AKA Hoek – graffiti művész; illetve Lossonczy Bazsó – a Zöld Pardon grafikusa, szintén egyedi felfogású festő), és elhangzottak a meglehetősen egyszerű szabályok (Két órád van, fess!). Ekkor elrajtolt a verseny, és ezzel együtt megkezdődött az este legérdekesebb része. Hogy a négy művész mennyire különbözik egymástól, az a szó szoros értelmében már fél óra után kirajzolódott: Vinkó Leó tette le elsőként a vázlatkészítésre használt ceruzát és vette kezébe az ecsetet, sőt, az ő vásznát már majdnem teljes egészében lefedték nagy, szögletes, színes alakzatai, amikor Hoek még mindig csak ceruzával dolgozott. Eközben Lossonczy Bazsónál is megszületett egy emberalak, mely – mint kiderült – képe egyetlen, központi szereplője lesz. A tetoválással is foglalkozó Vadócz Balázs festménye lassan formálódott, sokat adva az apró részletekre. Hasonlóan tette ezt Bazsó, aki miután elkészült emberalakjával – melyben a piros és fekete színek domináltak –, sokáig filccel dolgozott, erősítgetve a körvonalakat. A végéhez közeledve Vinkó Leó képe is értelmet nyert: egy fej és két kéz is megjelent a vásznán, persze azok a bizonyos, nagy-színes formák megmaradtak. Ekkorra már a sokadik réteg festéket vitte fel művére. Utolsó simításként Vadócz Balázs a képén látható, altest nélküli női alak hajkoronájának adott némi színt. Ekkorra már Hoek is beérte a többieket, mivel időközben kezébe vette legjobb barátját, a festékszórót, amivel villámgyorsan dolgozott. A két óra lejárta után a versenyzők még finomítottak egy keveset a részleteken, majd érdeklődve szemlélték a rekordidővel elkészült műveket.

UM008408 copy.jpg

Klikk a fotóra a galéria megtekintéséhez

Ekkor léptek színre a nézők, akiknek már több kilométer volt a lábukban a körözéstől, mivel a többség mindent látni akart. A vendégek a bejáratnál kapott zöld ecsettel voksolhattak a nekik leginkább tetsző alkotásra, mégpedig annak – az általuk preferált festmény mellett található – pohárba helyezésével.

Mindezt persze rengeteg fényképész megkerülésével, ugyanis a különleges rendezvény iránt a média részéről is volt érdeklődés. Nem véletlenül, a képek egytől-egyig kiválóan sikerültek, ami azért nagy szó, mert – ahogyan a négy művész mindegyike elmondta – a két óra nagyon kevés idő egy ekkora kép elkészítéséhez, ezért kész tervekkel álltak neki a munkának.

314291_439732372744471_1994875192_n.jpg

Klikkelj a fotóra és nézd meg Mernyó Ferenc galériáját


A legtöbb szavazatot végül Vinkó Leó elvont, egyedi festménye kapta, megérdemelten, ugyanis az övé tűnt a legkészebbnek, legkomplettebbnek, bár a többi kép sem hagyott kívánnivalót maga után. Magas színvonalú verseny volt, ráadásul az első a műfajában, kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő. Egy biztos, a résztvevő művészek mindegyike rendkívül élvezte az új feladatot. Egyikük sem festett még emberek százai előtt, különösen nem úgy, hogy közben a hangulatfokozó zenét a népszerű DJ, Chi Korea szolgáltatja. Úgy tűnik, jó hatással volt rájuk az egyedi atmoszféra. Reméljük, lesz még lehetőségük átélni, rajtunk nem fog múlni.

SZAVAZÁS

A művészek neveit a képek alatt találhatod, a szavazó modult pedig az oldal alján!

leo.jpg

hoek.jpg

vadocz.jpg

bazso.jpg

TUS! szavazás. Te ki mellett rakod le a szavazó ecseted, azaz melyik alkotás tetszik a legjobban?
Vinkó Leó
Riez József aka HOEZ
Vadócz Balázs
Lossonczy Bazsó

komment


süti beállítások módosítása