HTML

2012.04.24. 08:18 zpvideo

Mi történt a ZP-vel tavaly óta?

A leghosszabb nyári fesztivál leghosszabb éve

IMG_20120419_210459.jpg

Miért éri ez a rengeteg támadás a Zöld Pardont? A kérdésfeltevés természetes az elmúlt napok nyilatkozat özönében, a híresztelések, hazugságok, félinformációk ismeretében. A legszomorúbb, hogy ezek alapján a Zöld Pardon egy balhés, agresszíven nyomuló, kötekedő helynek tűnik – legalábbis így próbálják meg beállítani a médiában azok, akik nem velünk szimpatizálnak. Pedig a ZP fennállása óta mindig betartotta a hatályos jogszabályokat – és ezután is be fogja. Nem értjük azonban, hogy ezeket velünk kapcsolatban miért értelmezi a hivatal most másképp, mint más, hasonló rendezvények esetében.

Mivel a sajtóban jelenleg sehol nem érhető el olyan dokumentáció, amely átfogóan tartalmazná a Zöld Pardon működésével kapcsolatos történéseket, összeállítottunk egyet. Az alábbi kronológia csak a tényeket tartalmazza, nem fűzünk hozzájuk megjegyzéseket és nem magyarázzuk azokat. Arra kérünk mindenkit, aki mostanában véleményt nyilvánítana a ZP-vel kapcsolatban vessen rá egy pillantást mielőtt – akár pro, akár kontra – érvelni kezd.

Olvass tovább, ha érdekel milyen helyzetbe kényszerítették a ZP-t!

2011

1.) 2011. április 21-én a – a Zöld Pardon tavalyi nyitónapján – a XI. kerületi önkormányzat testületi ülésén októberig hosszabbította meg a Goldmann György téren immár 13-ik éve működő Zöld Pardon területhasználati engedélyét és a Zöld Pardon ezt a döntést kénytelen volt tudomásul venni. A szezon végére a magyar EU-elnökség egyik kiemelt nemzetközi helyszíneként is működő „leghosszabb nyári fesztivált" aláírásával több, mint 110 ezer ember, nagyobb részt XI. kerületi lakos biztosította támogatásáról.

2.) Újbuda önkormányzatának terület hasznosítási javaslata egy országzászló felállítása volt, amelyet később, egy nem hivatalos telefonos közvélemény kutatás eredményére hivatkozva mégis elvetett. Ezzel párhozamosan kiderült, hogy az önkormányzat nem tud felmutatni egyetlen dokumentált lakossági panaszt sem. Ennek ellenére a kerület polgármestere többször is úgy nyilatkozott, hogy a Goldmann György téren a ZP-nek be kell fejeznie működését. Ekkor már Budapest főpolgármestere, Tarlós István is „politikai öngyilkosságnak" nevezte a bezáratást, valamint számos közéleti és kulturális szereplő is támogatásáról biztosított bennünket.

4.) Dr. Rétvári Bence, a XI. kerület országgyűlési képviselője több nyilatkozatában is kifejtette, hogy nem a Zöld Pardonnal van baj, hanem a helyszínnel: a legjobb lenne, ha egy híddal arrébb lévő magánterületen, de a kerületben folytatnánk tovább működésünket.

5.) Az önkormányzat álláspontját a 2011. szeptember 20-i 40000-es szimpátiatüntetés sem tudta megváltoztatni. Azt viszont tudomásunkra hozták: amennyiben elfogadjuk a „másik hídhoz költözés" javaslatát, minden támogatást megadnak az ottani nyitáshoz.

6.) A Zöld Pardon a szezon végén a Goldmann György téri helyszínét – a megállapodásban foglaltaknak és az önkormányzat elvárásainak maradéktalanul eleget téve – határidőre bezárta. Saját költségén fákat ültetett, pihenőhelyet létesített, majd a parkot 2011. október 30-án visszaadta a Újbudának.

7.) 2011. novemberében hosszas egyeztetés után – közönségünk és rajongóink kívánságait is figyelembe véve – úgy döntöttünk, hogy elfogadjuk a XI. kerület által felajánlott lehetőséget a Rákóczi híd (volt Lágymányosi híd) lábához költözésről. Ennek megfelelően felvettük a kapcsolatot a terület bérbeadójával és erről az önkormányzatot is tájékoztattuk.

2012

8.) A korábban történtekre tekintettel elővigyázatosságból 2012. januárjában újra megkerestük a XI. kerületi önkormányzatot és kértük, hogy erősítsék meg az új helyszínre vonatkozó támogató nyilatkozatukat. Miután ez megtörtént, februárban – a látványtervek ismertetése után – elindult a tervezés. A terveken jól látszott, hogy a mai a napig fennálló szándékunknak megfelelően, ideiglenes jelleggel, nem engedélyköteles építményeket kívánunk elhelyezni, mivel 180 napnál rövidebb ideig (áprilistól-szeptemberig) használjuk a területet.

9.) 2012. március 2-án az elkészült tervek birtokában hatósági állásfoglalásért folyamodtunk. Annak igazolását kértük, hogy az engedély nélkül telepíthető létesítmények valóban építési engedélymentesek. A hatóság azt a felvilágosítást adta, hogy ezt csak engedélyeztetési eljárás keretében tudja vizsgálni. Ennek következtében március 7-én építéshatósági eljárást kellett indítanunk.

10.) Az origo március elején beszámolt arról, hogy a Rákóczi híd lábánál területrendezési munkálatok folynak. (A portál szerkesztőségének Infoparkban található irodái közvetlenül a Rákóczi híd lábára néznek és természetesen mi sem titkoltuk, hogy ez lesz a ZP új helyszíne). A cikk megjelenése után az Infopark üzemeltetője szóban és írásban is megkeresett bennünket és jelezte, hogy valamennyi rendelkezésére álló eszközzel megakadályozza a ZP nyitását.

11.) Március 23-án legnagyobb megdöbbenésünkre tudomásunkra jutott, hogy a XI. kerület jegyzője – mivel a kerületnek 1%-os tulajdona van az ingatlant tulajdonló kft-ben – érintettsége okán kizáratta magát az eljárásból, így az engedélyeztetési folyamat a kormányhivatalhoz került. Végül a kormányhivatal április 6-án a XII. kerületet kérte fel az eljárás lefolytatására.

12.) Mindeközben rendben zajlott a helyszín előkészítése. A rendezvénytartási engedélyhez szükséges szakhatósági szemlék folyamatosan zajlottak és vártuk a működési és rendezvénytartási engedélyt.

13.) Egy nappal a tervezett nyitás előtt 17,30-kor kaptuk kézbe a határozatot, amelyben a hatóság közölte, hogy mindazon létesítmények, amelyek bármelyik nyári fesztiválon, vásáron vagy céges rendezvényen megtalálhatók és építési engedély nélkül felépíthetők – és amelyekről még 2012. március 12-én a XI. kerületi jegyző is így nyilatkozott –, nálunk nem telepíthetők és nem használhatók. Azóta sem értjük, miért.

Igazunk biztos tudatában valamennyi illetékes fórumon fellebbezünk és abban is biztosak vagyunk, hogy rövid időn belül elhárulnak az akadályok a Zöld Pardon megnyitása elől. Közben pedig egyre többet gondolunk rá: lehet, hogy mégiscsak a Goldmann György tér volt az igazi otthonunk.

goldm.jpg

komment

Címkék: koncert zöld demonstráció 2012 2011 infopark pardon Goldmann György tér rákóczi híd


süti beállítások módosítása