HTML

2013.05.25. 10:00 zpvideo

Akkezdet Phiai

Saiid és Újonc 1996-ban kezdték közös zenei pályájukat. A korai demóból kinőtt debütáló album “Akkezdet” címmel – az első szövegkönyves magyar hiphop lemez – 2004 áprilisában jelent meg. A hanganyag szó szerint egy szekrényben lett felvéve. Az albumot azóta a magyar hiphop egyik legmeghatározóbb mérföldkövének titulálják számos fórumon, az album megtalálható a „303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz” c. könyvben.
akp.jpg
A csapat hivatalos fellépő lemezlovasa -és ezzel harmadik tagja- 2004 óta DJ Frequent (Havas Patrik), akivel Saiid a kezdetektől fogva együttműködik.
A lemez révén a csapat eljuthatott külföldi fesztiválokra, és itthon a folyamatos turnézás mellett olyan neves előadóknak nyithattak, mint RZA vagy Raekwon a Wu Tang Clan-ból, Method Man, a De La Soul, a Das EFX, a Lootpack, Psycho Realm, vagy a Cali Agents. Szintén az album hatására elindultak a vendégeskedések a hazai underground rap csapatok lemezein, valamint a duó állandó fellépővé vált honi és külföldi fesztiválokon:

A debütáló lemez utáni 6 év alatt a csapat végül nem dolgozott saját albumon, viszont a számos vendégeskedés (hozzávetőlegesen 35-40 közös dal) mellett irodalmi oldalukat is megmutatták. Saiid 2009-ben szövegíróként közreműködött Nagy Andrea koreográfus-táncművész Silentium című, tételekre osztott darabjában, melyet közösen adtak elő Michael Mehlmann színművésszel és Kallai Nóra csellóssal. A duó részt vett a Műcsarnokban többször is megrendezésre került Budapest Slam esteken, ahol meghívásos alapon hazai és külföldi mc-k illetve magyar, kortárs költők adták elő verseiket élőzenére. A második rendezvényről DVD kiadvány készült 2007 novemberében.

Saiid 2010-ben az A38-on megtartott Budapest Slam 3 rendezvényen végzett első helyen, a Szólásszabadság slamen is első lett 2011-ben, ezen kívül még a dobogó tetejére állhatott Showcase Slam sorozat "Születés" állomásán, valamint a Janikovszky Éva emlékére rendezett slam versenyen a Millenáris Parkban, míg Újonc 2011 januárjában nyert a Millenárison az Aqua Slam-en az Európa Pont nyitófesztiválon. 2012-ben az első hivatalos Országos Slam Poetry Bajnokságon Saiid lett az első hazai Slam bajnok, így ő képviselte az országot a Belgiumban megrendezésre kerülő 2012-es Poetry Slam Európa bajnokságon, ahol a 18 ország indulói közül végül 6. helyen végzett.

A második rap lemez 6 évvel a debütáló anyag után, 2010 április 4-én jelent meg „Kottazűr” címmel. 2 db, ezúttal már videoklipeket is tartalmazó korongot adott ki Saiid és Újonc a DDK gondozásában, a felvételek immár csúcsminőségben, a Pannonia Stúdióban (Róbert Balázs keze alatt) készültek, mégis megőrizve a „koszos”, utcai hangzásvilágot. A 15-15 számot tartalmazó dupla album 2 világot tükröz, rávilágítva a hiphop és az irodalmi közeg párhuzamaira és különbözőségeire egyaránt.

2013. 05. 25. 20 óra

Jegyár: 400 Ft.

22.00 után a belépés INGYENES és a nagytánctéren GYŐREMIX húzza a classic hiphop ütemeket, míg a kistánctéren TOYOTA röfögteti a könnyebben emészthető szerzeményeket.
ITALAKCIÓ: 22.00-22.30 között 4cl Tequila 490Ft lesz!

 

komment

Címkék: Zöld Pardon Újonc Akkezdet Phiai Saiid Szabadtéri koncert


süti beállítások módosítása