HTML

2011.08.16. 14:01 zpvideo

Új esély a Zöld Pardonnak

A Zöld Pardon az idei szezon sikeres és problémamentes rendezvényei, a további működése mellett kiálló több százezres tömeg, valamint a lakossági panaszok hiánya miatt közterület-használati szerződésének meghosszabbítását kérte a XI. kerületi önkormányzattól.

 

 
Mint ismeretes, Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 2011. április 21-i testületi ülésén úgy határozott, hogy a Zöld Pardon jelenlegi helyén ez év október 31-éig működhet. A határozat és az annak nyomán létrejött szerződés a működés feltételeiről rendelkezve a 22 millió forintos használati díj fizetésén túl előírta, hogy további, mintegy 16 millió forint értékben a terület használójának gondoskodnia kell a környék takarításáról és biztonságáról, ezenkívül szúrópróbaszerű zajszint mérést is köteles végeztetni az önkormányzat által kijelölt független szakértővel. Bár a „leghosszabb nyári fesztivál” szervezői saját költségükön korábban is rendszeresen ellenőrizték a kerület hatályos csendrendeletének betartását, erre azért volt szükség, mert az önkormányzat egyes politikusainak állítása szerint „nagyszámú lakossági panasz” érkezett a hatóságokhoz.
 
A szerződés ideje alatt azonban a XI. kerületi önkormányzat hivatalosan egyszer sem tájékoztatta a Zöld Pardont egyetlen, hivatalába érkező lakossági zajpanaszról sem, ezért az üzemeltető illetékese 2011. július 11-én az önkormányzat hivatalában betekintést kért az erre vonatkozó dokumentációba. A szemle alapján kijelenthető, hogy az önkormányzathoz – egyes képviselők nyilatkozataival ellentétben – a XI. kerületből 2008 óta nem érkezett olyan lakossági panasz, melynek alapján vizsgálat indulhatott volna a Zöld Pardon ellen.
 
Az áprilisi nyitónap óta eltelt időszak bebizonyította, hogy a Zöld Pardon működését hatalmas, politikai hovatartozástól független társadalmi szimpátia kíséri. Kulturális és zenei programjaik mögé az internetes közösségi site-okon és a pártfogói honlapon több százezres rajongótábor szerveződött, miközben több mint hatvanezren aláírásukkal is tiltakoztak a hely október 31-i felszámolása ellen – ezek között a XI. kerületiek aránya jóval felülreprezentálja a fővárosi átlagot. A rajongók, a tágabb közvélemény és az üzemeltetők is egyetértenek abban, hogy a Zöld Pardon megszüntetése nemcsak egy szórakozóhellyel tenné szegényebbé a fővárost, de egy olyan biztonságos, kulturális missziót teljesítő intézmény végét jelentené, amely jelenleg egyedülálló nem csak Magyarországon, de a régióban is.
 
A helyzet egyértelmű tisztázása után, mindezek fényében a Zöld Pardon hivatalosan is kérvényezte a XI. kerületi önkormányzattól közterület-használati szerződésének meghosszabbítását.
 
A „leghosszabb nyári fesztivál” idei szezonjában a nagysikerű koncertek mellett továbbra is helyet kaptak a kulturális és szórakoztató programok. Utóbbiak közé tartozik többek között az idén is megrendezett Gyereknap vagy az Apák napja, illetve az Európai Unió Tanácsa Magyar Elnökségének hivatalos programsorozatába illeszkedő öthónapos „Lengyel-Magyar Kultúrstaféta” programsorozat, melyet saját költségén rendezett a Zöld Pardon, miközben a Zöld Kártya programnak köszönhetően továbbra is Budapest legbiztonságosabb szórakozóhelyeként üzemelt.
 

 

13 komment · 1 trackback


süti beállítások módosítása